Echtscheiding

 

De echtscheiding is de meest voorkomende procedure in het familierecht.
Wanneer twee mensen uit elkaar gaan moeten er op allerlei punten belangrijke beslissingen worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan alimentatie, boedelverdeling, een regeling ten aanzien van de kinderen of pensioenverevening.

Aan het begin van een echtscheidingstraject dient de cliënt (in overleg met de advocaat) een keuze te maken tussen de verschillende opties. Globaal zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Echtscheiding op eenzijdig verzoek (iedere partij heeft een eigen advocaat) waarbij de rechtbank wordt verzocht een beslissing te nemen op de diverse punten omdat overleg niet mogelijk is of geen resultaat oplevert.
  • Echtscheiding op eenzijdig verzoek (iedere partij heeft een eigen advocaat) waarbij de advocaten (en eventueel cliënten onderling) overleg voeren en geheel of gedeeltelijk tot overeenstemming komen. De punten waar geen overeenstemming over wordt bereikt, worden inhoudelijk door de rechter behandeld.
  • Overlegscheiding (collaborative divorce): een traject waarbij beide partijen met ieder hun eigen advocaat proberen om tot een oplossing te komen. Waar nodig worden andere deskundigen betrokken bij het overleg, zoals een accountant, psycholoog of kindercoach. Een belangrijk kenmerk van de overlegscheiding: mislukt de overlegscheiding, dan mogen de partijen niet meer eenzijdig verder met hun eigen advocaat. Beide partijen moeten dan op zoek naar een andere advocaat. Hierdoor wordt het belang van het slagen van de overlegscheiding voor alle partijen groter.
  • Mediation: voor meer informatie over mediation, klik hier
  • Echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek waarbij beide partijen samen dezelfde advocaat hebben. Het convenant wordt door beide partijen samen met hun advocaat opgesteld. Vervolgens wordt de procedure bij de Rechtbank afgewikkeld zonder zitting. Bij dit traject is de advocaat intensief betrokken. Tijdens een aantal besprekingen wordt het convenant vormgegeven.
  • Echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek via onze website www.scheiden-online.nl. Partijen hebben samen dezelfde advocaat, maar verrichten het voorwerk zelf. Nadat zij samen het convenant hebben opgesteld, wordt het convenant bij ons op kantoor in Utrecht besproken met de advocaat. Vervolgens wordt de procedure bij de Rechtbank Utrecht afgewikkeld zonder zitting. Dit traject is kostenbesparend, maar alleen geschikt wanneer u in staat bent uw afspraken samen vast te leggen. Met name geschikt voor minder complexe situaties.

De hierboven genoemde varianten kunnen tijdens een echtscheidingsprocedure overigens in elkaar overlopen of elkaar opvolgen.

Indien u een echtscheiding overweegt of het besluit daartoe al definitief heeft genomen, is het verstandig om samen met uw advocaat de verschillende opties door te nemen. B& Familierecht adviseert u graag. U kunt vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen of een vrijblijvende afspraak inplannen  om uw zaak bij ons op kantoor in Utrecht of in een videomeeting met een advocaat te bespreken.

VRAGEN OVER ECHTSCHEIDING ?

Of wilt u een vrijblijvend gesprek?
Neem vrijblijvend contact met ons op

Neem contact op

DIRECT ONLINE REGELEN ?

Dat kan (als u het samen eens bent over alles) via onze speciale website

Scheiden-online.nl